Interview Jesse Bleekemolen (Creative Producer Drama) met Nederlands Media Nieuws

Geplaatst op: 03/06/2022

Jesse Bleekemolen is Creative Producer bij ITV Studios Netherlands. Hij is genomineerd voor De Belofte 2022. Nederlands Media Nieuws spraken met hem. De winnaar van De Belofte 2022 wordt bekendgemaakt op woensdag 8 juni op Cross Media Congres 2022.

Kun jij ITV Studios Netherlands introduceren?

ITV Studios Netherlands is als een van de grootste productiehuizen van Nederland een plek waar creatieve, ondernemende en bevlogen makers werken aan content in alle mogelijke genres en voor elk platform. Wij zijn de Nederlandse productietak van het Britse mediabedrijf ITV Studios. Dat geeft ons toegang tot de catalogus van ITV Studios en stelt ons in staat om op hoog niveau content te ontwikkelen. Met programma’s als onder andere Ik Hou van Holland, Married at First Sight, Diepe Gronden, Weet Ik Veel, Bommetje, Het Perfecte Plaatje, De Wereld Rond met 80-jarigen, Love Island en Oogappels weten we miljoenen mensen dagelijks te raken. ITV Studios Netherlands is een bedrijf waar we door middel van onze creativiteit en kwaliteit mensen inspireren. We kunnen dit werk alleen realiseren met collega’s die geloven in wat ze doen en bereid zijn er echt voor te gaan. Wij koesteren creativiteit, ondernemerschap en lef. Ideeën doen we niet alleen op in de development meetings, maar die kunnen van alle kanten binnenkomen. Ook van buiten het bedrijf. Daarnaast hebben wij een aparte Drama afdeling. Daarin onderscheiden wij ons met het maken van kwaliteitsdrama zoals onder andere Oogappels, Diepe Gronden en de K van Karlijn. Wij ontwikkelen plannen met lef voor een groot publiek en zijn vooral geïnteresseerd in verhalen uit het nu en over echte mensen. Verhalen die herkenbaar zijn. Wij werken samen met gevestigd en nieuw talent om de diversiteit in ons werk te versterken en ons te vertegenwoordigen in alle genres voor alle platformen.

Wat kan ITV Studios Netherlands dat andere bedrijven niet kunnen?

ITV Studios Netherlands onderscheidt zich van andere bedrijven door de open en flexibele bedrijfscultuur. Wij kunnen op korte termijn veel voor elkaar krijgen van hoge kwaliteit. Zo hebben wij afgelopen jaar in minder dan een week het benefiet voor Oekraïne opgezet, met succes. Daarnaast hebben we onze eigen Drama afdeling waar onder andere de meer dan succesvolle dramaserie Oogappels vandaan komt en de door mij geregisseerde Videoland documentaire ‘Gigolo’.

Waaruit bestaat jouw werk bij ITV Studios Netherlands?

Mijn werkzaamheden bestaan uit het ontwikkelen van nieuwe drama series, films of documentaires. Het ontwikkelen houdt in dat ik een serie, film of documentaire van idee tot het uiteindelijke eindresultaat inhoudelijk begeleid. Dit kunnen projecten zijn die ik vervolgens zelf ga regisseren of waarvoor ik op zoek ga naar andere regisseurs die passen bij het genre. Voor het ontwikkelen van deze plannen werk ik samen met diverse schrijvers of ‘writers rooms’. Verder ondersteun ik Will Koopman (Creative Director ITV Studios Netherlands en tevens de regisseur van onder andere Oogappels en Gooische Vrouwen) bij het ontwikkelen en begeleiden van haar eigen projecten. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe verhalen en vind het belangrijk om dichtbij de maatschappij te blijven. Dit betekent dat ik opzoek ga naar ideeën die een groot publiek aanspreken en de kijker herkenning biedt. 

Wat vind jij de belangrijkste trends in onze business?

Ik vind het interessant om te zien dat jonge en nieuwe talenten langzamerhand steeds meer kansen krijgen door de opkomst van alle streamers. Ik voel dat dit jongeren (inclusief mezelf) motiveert waardoor jongeren de ruimte voelen om met nieuwe en gewaagde ideeën te komen die van deze tijd zijn. Ideeën die het Nederlandse filmlandschap breder op de kaart zullen zetten. 

Wat snapt de gevestigde orde in onze business niet wat jonge mensen wél snappen?

Ik geloof heel erg in een stukje kruisbestuiving tussen de gevestigde orde en jong, nieuw en fris talent. Dit wordt helaas soms als bedreiging gezien door de gevestigde orde, terwijl ik juist denk dat jongeren heel graag met de gevestigde orde willen werken. Daarnaast zijn jongeren vaak ook niet zo koppig of eigenwijs als soms wel eens wordt gedacht. Natuurlijk zit er een verschil in ervaring maar ik denk ook dat jongeren van nu soms beter begrijpen waar behoefte aan is en wat nu leeft onder het publiek. Door deze kruisbestuiving kunnen we producties van nu maken, waarbij de kennis van de gevestigde orde ook nog eens wordt overgedragen aan nieuw talent. In de producties die ik opstart probeer ik dit ook zoveel mogelijk te doen. Want iedereen moet ooit ergens beginnen en die kans krijgen! Ik heb zelf ook ooit deze kans gehad en heb deze met beide handen aangegrepen.

Wat zijn jouw ambities in ons vak?

Mijn grootste wens is om als regisseur meerdere eigen fictie series of films te maken. Ik regisseur nu veelal documentaires wat ik met veel liefde en plezier doe, maar wel met een reden. Fictie regisseren is levenservaring. Door documentaires te blijven maken en dus in verbinding te blijven met ‘echte mensen’ probeer ik meer levenservaring op te doen die ik mee kan nemen bij het opzetten van nieuwe fictie projecten, maar uiteindelijk ook bij het regisseren van fictie producties. 

Wat is het laatste nieuws?

Afgelopen jaar zijn er binnen de drama afdeling van de ITV Studios Netherlands een hoop mooie plannen ontwikkeld die inmiddels worden gerealiseerd. Los van de projecten die ik ontwikkel bij ITV Studios Netherlands Drama maak ik een 2Doc voor de KRO – NCRV en ga ik in samenwerking met de VPRO jeugd een documentaire maken die speciaal gemaakt wordt voor sociale media.