Stageblog | Charlotte Vermeulen

Geplaatst op: 16/02/2023

Mijn stage bij ITV Studios is alweer bijna ten einde en het is voorbij gevlogen. Een deel van mijn studie Media en Cultuur kon ik zelf invullen en het leek me leuk en leerzaam om dat met een stage te doen. Ik vind creatief nadenken en concepten bedenken heel leuk en na wat zoeken ben ik bij de Development & Sales afdeling van ITV Studios Netherlands terecht gekomen. Op deze afdeling werkt het team vijf dagen per week aan het ontwikkelen van tv-formats. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad op deze afdeling en ik raad de stage zeker aan! 

De eerste week op kantoor was spannend, ik was benieuwd hoe de sfeer hier was en wat mijn taken precies zouden zijn. Al in week 1 kwam ik erachter dat het een hele hechte groep is die lief en leed met elkaar deelt en ook nog eens knallers van formats kan bedenken. Als je het kantoor binnenloopt zie je het al: groepsfoto’s aan de kurkwand, alle huisdieren schitteren aan de fotomuur en  door heel het kantoor heen zijn lijstjes van grappige uitspraken te vinden. Het is hier dus zeker niet saai. 

Elke morgen wordt er uitvoerig besproken wat iedereen heeft gekeken en wat er goed en minder goed was. Hierna gaat iedereen aan de slag, nieuwsitems lezen, series kijken, podcast luisteren, altijd op zoek naar inspiratie en nieuwe ideeën. In twee- of drietallen worden deze ideeën uitgewerkt tot formats, die worden gepitched bij verschillende zenders en streamers. Dit hele proces duurt veel langer dan ik van tevoren gedacht had, omdat je alles helemaal moet hebben uitgedacht en elke mogelijke tegenvraag al weerlegd moet hebben. En wordt er wat verkocht? Dan luidt het geluid van de gong over de hele tweede etage!

Tussen het researchen door hebben we brainstorms in verschillende vormen. Soms wordt er bijvoorbeeld gevraagd om allemaal een idee mee te nemen of wordt een brainstorm ingestoken vanuit nieuws artikelen. Aan het begin vond ik het spannend om zelf een idee voor te stellen, maar als je merkt dat je idee aanslaat wordt het werk pas echt leuk. Het is natuurlijk best een opgave om steeds inspiratie te hebben en blijven vinden. Ben je even inspiratieloos? Misschien helpt een rondje lopen over de mooie heide achter het kantoor voor wat frisse energie! 

ITV is een breed bedrijf en dat biedt mogelijkheden. Zo heb ik een dagje meegelopen bij de opnames van ‘The Roast Of Famke Louise’ en kon ik backstage kijken bij ‘Weet Ik Veel’. Ze zeggen altijd: “je maakt je eigen stage”, en dat kan hier! 

Ik heb heel veel geleerd en erg genoten van mijn stage als format-ontwikkeling bij de Development & Sales afdeling. Nu is het tijd om mijn studie te gaan afronden, maar wie weet kom ik ooit nog terug bij dit leuke bedrijf!