Kunst Kopen met Kennis - Unesco Nederland

Geplaatst op: 10/03/2022

Als je vroeger verliefd werd op een stuk kunst dan kocht je dat bij een gerenommeerde handelaar en kon je erop vertrouwen dat die zijn huiswerk had gedaan. Nu kopen we steeds vaker via het internet, maar wist jij dat je dan zelf moet opletten of het kunstvoorwerp dat je aan wilt schaffen wel op een legale manier verkregen is? Dat geldt niet alleen voor grote dure schilderijen, maar ook voor dat mooie icoontje wat te vinden is op veilingsites. Maar hoe check je als kunstliefhebber of een mooi voorwerp niet gestolen of belangrijk erfgoed is? 

Om deze vragen te kunnen beantwoorden heeft Unesco ITV Studios Netherlands de opdracht gegeven een vijftal korte clips te maken, die potentiële kunstkopers bewust maken van de risico’s bij de aanschaf van kunst. Ook worden hierin handige tips gedeeld zodat je op een goede en juiste manier dat mooie object in huis kunt halen. Elke clip heeft een eigen thema, waarbij de kijker steeds iets meer leert over de verantwoordelijkheden die je hebt als kunstkoper. De clips vertellen over onze liefde voor erfgoed, de vormen van diefstal, de handel, de regelgeving en tot slot het belang van kunst en erfgoed voor onze samenleving. Om dit verhaal goed te kunnen vertellen zijn uit het hele land museumdirecteuren, leden van de Unesco commissie, rechercheurs, handelaars en inspecteurs naar Singer Laren gekomen om hun ervaringen en tips te delen. 

Voor ons als ITV was het fascinerend om eens in deze kunstwereld te mogen duiken. We willen Unesco en in het bijzonder Koosje Spitz en Imme van der Leij bedanken voor de fijne samenwerking. 

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze